product

Glasrenovatie aan glasmonument aan de Barentszzee, Noorwegen. Uitvoering: juni 2011

Het Witch (heks) monument Steilneset in Vardo, Noorwegen, is op 23 juni 2011 door de koningin van Noorwegen geopend in het bijzijn van de architect Peter Zumthor.

Dit gedenkteken is ter nagedachtenis aan de slachtoffers van heksenvervolging op de plek waar tussen 1598 en 1692 91 vrouwen op de brandstapel omkwamen.

 

In 2009 werd met de bouw van het monument begonnen, dat bestaat uit 250 m² zwart gekleurd gelaagd glas, met een Cor-ten stalen dak.

 

Enkele weken voor de officiële opening werd de tijdelijke bescherming van de houten bekisting van het glas verwijderd. Het glas bleek enorm aangetast, mede door de zilte omgeving (50 meter verwijderd van de Barentszzee) en de gekozen dakconstructie.

 

Ondanks pogingen van diverse bedrijven het glas te reinigen, bleef dit zonder resultaat.
Haenen Onderhoud werd uiteindelijk, slechts één week voor opening van het monument, benaderd om een oplossing te vinden.

 

In Vardo werd ter plaatse door ons, in overleg met de architect, besloten het glas handmatig te polijsten met een speciale polijstpasta. Dit om vertekening in de reflectie van  het zwarte glas door machinaal polijsten te voorkomen.

 

Het uiteindelijke resultaat was een monument, waarvan het glas weer in nieuwe staat verkeerde (iets wat de architect niet voor mogelijk had gehouden). Het renovatieproject kon door ons, één dag voor de opening door de koningin, worden opgeleverd.